La germinació, de La Llavor

El Solsonès i el seu paisatge anuncien tímidament la primavera i és així com a La Mare Cultural ens interpel·la un nou despertar. Hi ha la braó per fer créixer, fer florir i fer sentir tal com va succeir l’abril de 2021, quan tot just ens vam disposar a plantar La Llavor i així abraçar els colors i les olors vernals amb plena sumptuositat.

Prevista per al cap de setmana del 2 i 3 d’abril, proposem La germinació. Es tracta d’un esdeveniment cultural pluridisciplinar que vol reflectir el final de cicle de La Llavor, una proposta que va néixer amb l’objectiu d’oferir projecció, acompanyament i suport a projectes artístics locals emergents per mitjà de les Beques Llavor, finançades per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida.

Per tal de culminar el procés de creació dels treballs becats, dissabte 2 d’abril, quan el sol maldarà per aponentar-se, Alexander Aranda —Sander— desplegarà al complet l’àlbum ‘Línia de vida’, el seu primer disc en solitari. Mentre que Sander s’apodera de la veu i la guitarra, el cardoní Carles Ratera timoneja el baix i el navarclí Josep Cordobés pren les regnes de la bateria. Emplaçada al pub Sputnik de Solsona, l’audició en format live session serà enregistrada en directe, atès que l’enregistrament forma part de l’idea de l’autor per a invertir en l’ajut concedit.

Paral·lelament i simultània, Laia Pujol, artista plàstica multidisciplinar, il·lustrarà la portada del disc. Així mateix, el pub solsoní incorporarà una mostra amb làmines il·lustrades confeccionades per Pujol amb la voluntat de reflectir-ne el deix multidimensional. En relació al consum local, hi haurà servei de cervesa artesana i altres begudes de proximitat.

Diumenge 3 d’abril, al punt de les 12 h, serà el torn de la solsonina Montse Isanta i el nord-americà Jon Wasserman. També beneficiat per les Beques Llavor, el duet Isanta & Wasserman presenta Amors i Mirades a l’interior del Castell de Lladurs, situat en un tossal espadat, a la banda de llevant del terme municipal homònim. La cantant solsonina avesada a la música antiga, acompanyada del músic en cordes polsades, proposa un treball líric barroc musicat. Ambdós han aprofundit en la música ibèrica, barroca i renaixentista, així com en la lírica del Segle d’Or.

Així mateix, la cita artística incorporarà un tast de productes locals a càrrec de la cooperativa rural Territori de Masies. Quant a la dimensió expositiva, l’espai es trobarà revestit per l’obra Cucut i amagar, de Joan Padró, geògraf i fotògraf de fauna salvatge.

Amb tot, l’esdeveniment rep el suport i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Solsonès, l’Ajuntament de Lladurs, Territori de Masies i Sputnik Pub.